Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Санкциите на САЩ срещу Северен поток - 2 са закъснели

Галина Александрова, журналист, 3e news, Бизнес старт, 11.12.2019

08:44 | 11 декември 2019
Обновен: 08:51 | 11 декември 2019

САЩ планират да въведат санкции срещу проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Санкциите ще са насочени основно срещу компаниите, които участват в полагането на газопроводите, собствениците на корабите, които участват в изграждането на проектите и срещу някои фирми, които осъществяват техническата логистика. Това обясни Галина Александрова, журналист, 3e news, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите ѝ наказателните мерки може да включват отказа на визи или блокирането на трансакции, които са свързани с тяхна собственост в САЩ.

Според нея въвеждането на санкции закъснява, тъй като изграждането на "Северен поток – 2" би трябвало да приключи до 2 месеца.

„България приключи най-важната 11 километрова отсечка от "Турски поток" и вече може да приема количества от газопровода, за да захранва Северна Македония и Гърция. До края на май трябва да е готово основното трасе от над 300 километра, което ще има връзка със Сърбия“.

Тя коментира, че България няма да бъде засегната от санкциите.

„Повече проблеми може да се появят при някои от компаниите, които участват в "Северен поток - 2", защото там има участие на европейски компании. Изграждането на "Турски поток" в България се извършва изцяло от саудитска компания".

Вижте целия разговор във видеото.