Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трябва развитие на информационните технологии за конкурентоспособна България

Проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 05.12.2019

10:08 | 5 декември 2019
Проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяко правителство трябва да определя приоритетните си цели, които ще дават стратегическата насока за даден период от време - това касае и приетата вчера от правителството национална програма "Цифрова България 2025". Без целенасочена политика в сферата на използването информационните технологии държавата ни не може да бъде конкурентоспособна, както и предприятията", коментира проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Изграждането на иновативна цифрова инфраструктура започва първо от свързаността и еволюиране на мрежите, преминаване към 5G, осигуряване на оптични трасета. Инвестиране в инфраструктура за дигитализацията".

Професор д-р Георги Димитров обясни, че за да се освободи радиочестотният спектър така, че да покрива по-голям сегмент, се изискват доста мерки и средства.

"Облачни услуги, блокчейн, биг дейта - тези дейности са новите двигатели на развитието на дигитализацията. Но относно тях държавата трябва да изгради конкретни стимули - като административни улеснения за пазарните агенти".

"При използването на електронни услуги говорим за тези от частния сектор или електронните административни услуги от държавата. Частният сектор се справя добре, но по отношение на държавата все още сме далеч от нивото на наситеност на други страни като Германия и Австрия. Там степента на използването на електронните услуги от държавата е много високо", посочи гостът.

Според проф. д-р Георги Димитров добрата новина е, че в България Държавна агенция електронно управление е силен орган.

Гостът взе отношение и по темата за използването на домейни като начин за печелене на пари нерегламентирано. Той определи като полезна мярката изкуствен интелект да се бори срещу киберпрестъпленията в Европа.