Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Регулациите са в основата на напрежението между Франция и САЩ

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, Бизнес старт, 04.12.2019

09:12 | 4 декември 2019
Обновен: 09:16 | 4 декември 2019

Отношенията между Франция и САЩ отразяват две качествени промени в света. Първата е раздалечаването между САЩ и Европейския съюз (ЕС) в политически и икономически план. Втората е начинът да се прави бизнес в глобалния свят и отсъствието на правила в много случаи. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според него от началото на мандата на президента Доналд Тръмп има постоянен процес на раздалечаване.

"ЕС вече търси своя самостоятелна роля. Неслучайно Урсула Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия ще бъде геополитическа. Това означава процес на еманципация".

По думите му Тръмп е следствие от всички процеси, които се развиват в световен мащаб.

"От сега нататък ЕС и САЩ невинаги ще вървят заедно, може би паралелно и еднопосочно, но всеки ще защитава своите интереси".

Кючуков коментира, че регулацията в много случаи остана национална.

„Точно това е причината за сегашните проблеми между Франция и САЩ. Появява се тенденцията към засилване на ролята на услугите за сметка на търговията със стоки и тенденцията за нарастване на нематериалните стоки. Това позволява по-голяма мобилност на бизнеса“.

По думите му често корпорациите нямат физическо присъствие в страните, където генерират основната си печалба, а това рефлектира в заплащането на данъци. Той обясни, че става дума за несъбрани данъци за 500 млрд. долара на година от транснационалните корпорации.

Вижте целия разговор във видеото.