Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата ЕК - арбитър между единството на ЕС и националните политики

Проф. Динко Динков, УНСС, Бизнес старт, 28.11.2019

10:35 | 28 ноември 2019
Проф. Динко Динков, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Динко Динков, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Засилване ролята на националистите в политиката на отделните държави членки на Европейския съюз (EС) показва, че новият състав на Европейската комисия (ЕК) ще бъде изправен пред редица сериозни предизвикателства. Наблюдаваме изостряне на сблъсъците между двете начала, върху които се гради ЕС - националното и наднационалното. Това мнение изрази проф. Динко Динков, УНСС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Предизвикателствата пред новата ЕК

"Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се фокусира върху въпроса за климатичните промени. Въпреки това Зелените в Европейския парламент (ЕП) се въздържаха да я подкрепят за поста. Неслучайно се получи това закъснение за встъпването в длъжност на новата ЕК, което издава задълбочаване на парализата в механизма за приемане на решения в ЕС, и то определено от резултатите от последните избори за ЕП".

Професор Динков отбеляза, че неизлъчването от Великобритания на еврокомисар е един от проблемите за новата ЕК.

Според него съществува и неяснота по повод съотнасянето между ресорите, за които ще отговарят членовете на ЕК.

"ЕК е поставена пред решаването на въпроса относно бъдещето на ЕС. Той не успя да придобие характеристиките на суперсила в наше време въпреки желанието за това".

По повод инициативата на френския президент Еманюел Макрон гостът коментира, че те не се приемат еднозначно. "Германия трудно ще се съгласи на еднолично лидерство от страна на Франция. Макрон настоява за задълбочаване на евроинтеграцията, но между определен кръг страни членки. Той налага концепцията за "Европа на различни скорости", което ще създаде допълнителни проблеми за този интеграционен модел. Президентът на Франция трудно може да се утвърди като безспорен лидер в ЕС", смята професор Динко Динков.