Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е развитието на дигиталните валути и имат ли те почва у нас?

Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, Бизнес стар, 19.11.2019

10:22 | 19 ноември 2019

С интерес наблюдаваме развитието около Libra. Оттеглянето не е ясно дали е било оттегляне или интерес за следене, при който срокът е изтекъл и фирмите вече нямат интерес да подновят своето участие. Информацията, която се изнася е невинаги пълна, все още има поне 25 фирми, които продължават да участват в асоциацията. Това каза Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Последните 5 години Facebook е една от най-активните фирми от гледна точка на придобиване на нови лицензи за електронни пари и банки по света”

Според Чупаров най-напреднала в това отношение пък е централната банка на Китай.

„Още преди 3 години много сериозно инвестираха, както в капацитет, хора и ресурси, така и в пилотни проекти. Имат намерение да пуснат в обращение дигитална валута, която се издава директно от централната банка на Китай и казват, че няма да е криптовалута, няма да е блокчейн, но ще може да се употребява из цял свят“, заяви гостът.

По отношение на Investor Finance Forum Никола Чупаров обясни, че това е най-големият по рода си форум на Балканите. Той е поканен специално да моделира панела за блокчейн и криптовалута, като това ще е една от многото теми, които ще бъдат разисквани.

„За мен ще е интересно да дискутираме какви са темите в България, какво е положението с фирмите и предприемачеството и какви възможности за сътрудничество има по отношение на криптовалутата“, коментира още той.

Гостът сподели, че най-голямото предизвикателство за него е около GDPR.

“Как личните данни да бъдат предпазени, как да сме сигурни, че не нарушаваме някои изисквания. Това е по-голямо предизвикателство от самата услуга, отколкото технологията“, допълни Чупаров.

Гледайте целия разговор във видеото.