Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ивайло Калфин: В проектобюджета за 2020 г. не се предвижда криза в България

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 28.10.2019

08:48 | 28 октомври 2019
Обновен: 08:56 | 28 октомври 2019

В проектобюджета за 2020 г. Министерството на финансите очаква стабилен растеж на икономиката на България, какъвто има и до този момент. Прогнозираният растеж е по-нисък в сравнение със страни като Чехия, Румъния и Полша, чиито икономики растат с 4-6%, докато българската икономика се увеличава с между 3 и 4% през последните години. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Странно е, че финансовото министерство предвижда стабилност. Ниската инфлация, която се предлага в следващите 3 години, показва, че Министерството на финансите не си представя, че ще има турбуленции около нас".

Според Калфин този път очакванията за световна криза са свързани не толкова с финансовите пазари и затова ефектът върху българската икономика може да се усети с 1-2 години закъснение. "При финансова криза ефектът се усеща по-бързо", допълни той.

"Очакванията за криза са свързани предимно с икономическите отношения, търговското напрежение и политическата неяснота".

Калфин прогнозира, че забавянето на българската икономика ще продължи повече от една година.

"Европейският съюз (ЕС) също е забавил хода си. Българската икономика до голяма степен е свързана с европейската. Германия очаква ръст на икономиката от 0.5%  през следващата година".

Той коментира, че е възможно Източна Европа да остане по-малко засегната от бъдеща криза.

"Бюджетът на България за 2020 г. не предвижда криза и няма нито един инструмент, който да подсказва, че държавата е готова да се справи с подобен сценарий".

Вижте целия разговор във видеото.