Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не се предвижда ново райониране на страната

Белин Моллов, бивш зам.-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 16 октомври 2019 г.

10:42 | 16 октомври 2019
Обновен: 04:22 | 3 юни 2020

В момента излизат регламентите от Европейската комисия за следващия планов период Бъдещите кметове трябва да направят своите планове не само за своите четиригодишни мандати, а и за целия период 2021-2027 г. При тези планове има доста специфични изисквания – големите общини ще правят едновременно общински и интегриран план, ще има кръстосано финасиране, финансиране на един проект от няколко оперативни програми, което е предизвикателство за планирането, каза Белин Моллов, бивш зам.-министър на регионалното развитие, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Ще има сериозно изискване за междуобщински проекти. Големият проблем е, че на практика съседни общини не си партнират", посочи гостът.

"Има едни програми за местни инициативни групи (МИГ), в които обаче общините не са основен играч, а по-скоро са заедно с бизнеса, гражданите и неправителствените организации. Има и добри примери за инициативи – например в Карлово", каза още той.

"Нашият закон разглежда общините, независимо от размера и структурата им, по един и същи начин. Има общини, областни центрове, които имат капацитет и възможности за планиране и развитие. В община Габрово, която е емблематичен случай, има 124 населени места. Община Елена, която е под 10 хиляди души, има 109 села. Тази разпокъсаност поставя пречки пред участието на селските кметове в работата на общинските съвети, в планирането и решаването на проблеми", каза Моллов.

"Засега не се предвижда ново райониране на страната. Акцентът пада върху това как по-добре да се планира в сегашните граници на областите и регионите. Важно е, че регионалните съвети могат да станат по-стабилни и с повече експертиза. Проблемите обикновено се проявяват в процеса на работа, а не в това да се определи кое е по-важно първоначално", отбеляза гостът.

"Няма община и град, които да просперират, ако не са наясно какъв е техният бранд – какво ги отличава от другите", заяви Моллов.

"За София чух една странна идея от един районен кмет, че даден район ще бъде музей, значи ли това, че ние ще живеем в музея? Наследството от миналото трябва да живее в настоящето, ако то е музей, не може да се ползва", завърши той.

Целият разговор вижте във видеото.