Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се прави бизнес в региона след сблъсък с различно законодателство?

Николай Цветанов, съдружник в адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, Бизнес старт, 15.10.2019

10:21 | 15 октомври 2019
Обновен: 19:38 | 1 юни 2020
Николай Цветанов, съдружник в адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международната правна конференция за Югоизточна Европа, която ще се проведе в София, е предизвикателство, защото се случва за първи път в региона. До този момент не е имало събитие в подобен формат в региона. Това каза Николай Цветанов, съдружник в адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Акцентът е най-вече върху това, че в региона има много и различно законодателство. Има държави, които са част от Европейския съюз, такива, които са част от Европейското икономическо пространство и трети, които не членуват никъде. Поради това законодателствата в тези 3 категории държави са на различно ниво в своето развитие".

"Всеки, който се опитва да прави бизнес в региона, трябва да се съобразява с много различни правни системи и да адаптира бизнеса си към различните законодателства", заяви Цветанов.

"При трансферирането на лични данни има един режим за страните членки на Европейския съюз и коренно различен за държавите извън общността. Това забавя процеса".

"Подобен е и казусът по отношение на законодателството, което регулира мерките срещу изпиране на пари", коментира той.

"В ЕС има един режим, според който се прави доста по-пълно досие на клиента, с когото се търгува".

"Начинът на сключване на сделките за сливания и придобивания се променя. Има различни технологични инструменти за правен анализ", отбеляза Цветанов.

Вижте целия разговор във видеото.