Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Всяко увеличаване на данъците може да бъде вредно за позициите на България

Цветан Симеонов, председател на БТПП, и Николай Попов, председател на СДБ, Бизнес старт, 14.03.2016

10:24 | 14 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на бизнеса създаването на данъчна полиция е добре, защото за нас по-важно е събираемостта на данъците да бъде повишена, а не тяхната промяна. Това каза Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че министърът на финансите си дава сметка за ролята на контролните органи в целия процес на събиране на данъците, както и че от гледна точка на данъкоплатците по-важно е въвеждането й да не става с раздуване на апарата. 

Според Николай Попов, председател на Съюза на данъкоплатците в България (СДБ), е рано да се направи извод за ефектите, които ще има по отношение на данъкоплатците. По думите му освен възобновяването на централното бюро за данъчни консултации за фирмите СДБ привества всякакви възможности за увеличаване на събираемостта и повишаване на културата на данъкоплатците, както и въвеждането на иновации в НАП за стимулиране на този ефект.

Експертите коментираха още времето, необходимо на фирмите за плащане на данъци в България, както и това каква е пряката данъчна тежест. 

"Дори в САЩ има различни ставки по различните данъци", каза председателят на СДБ. Въвеждането на нулев корпоративен данък в един от щатите преди 25 години доведе до преместването на над 1,2 млн. души в него. Самата данъчна политика е голям лост за стимулиране на икономическото развитие и растеж и откриване на работни места. Трябва да се вземе под внимание и почвата, на която се прилагат различни закони, наредби и промени в данъчното законодателство, защото не всяка държава и икономика е готова да приеме всеки вариант, каза още той. 

Данъчната политика трябва да се променя само тогава, когато бъде изчерпана ролята на контролните органи. Всяко едно увеличаване на данъците може да бъде вредно за позициите на България като място за инвестиции, заяви председателят на БТПП. 

Вижте целия разговор във видеото: