Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инфлацията може да ни спъне по пътя към еврозоната

Доц. Виктор Йоцов, БАН, Бизнес старт, 04.10.2019

09:42 | 4 октомври 2019
Доц. Виктор Йоцов, БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Виктор Йоцов, БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нивото на инфлацията в България (2,9% към края на август) е добро. Притеснително е обаче, че стойностите у нас са над средните за Европа, т.е.възможно е да има проблем при изпълнението на критериите от Маастрихт, които са условие за присъединяване към еврозоната. Това каза доц. Виктор Йоцов, БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Йоцов забавянето на инфлацията и невъзможността ѝ да достигне целите в Европа и САЩ е в противоречие с икономическата теория.

„Лихвите са ниски, пазарът на труда е много добър, цените на труда се повишават, а в същото време инфлацията не помръдва“, посочи той.

„Обяснение за забавянето на инфлацията е глобализацията и навлизането в международното разделение на страни като Индия, Китай и др., при които заплащането на труда е много по-ниско и в съответствие на това могат да предлагат продукти на много по-ниски цени“.

„Другото обяснение е загубата на пазарна сила на големи компании, които преди можеха да диктуват цените“, добави гостът.

По негови думи възможностите за реакция на централните банки са ограничени, заради ниските лихви, които на места са дори отрицателни.

„Другият инструмент, с който икономиката може да се управлява, е фискалната политика, но там нещата са много по-сложни и по-тромави и затова тя не е толкова удачна за бързи решения“, добави експертът.

Той поясни, че промяна в ситуацията може да настъпи в следствие на структурни промени, които да се задействат. „Бърз изход обаче няма“, каза още Йоцов.