Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Загуби за десетки милиони се очакват за българския туризъм след фалита на Thomas Cook

Доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“, Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Бизнес старт, 25.09.2019

09:44 | 25 септември 2019
Загуби за десетки милиони се очакват за българския туризъм след фалита на Thomas Cook

След фалита на британския туроператор Thomas Cook българската туристическа индустрия може да очаква сериозни загуби на стойност десетки милиони. Изпитанието е много сериозно. Това каза доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"През последните 15 години не е имало такъв хаос. Той възникна благодарение на процеси, които много отдавна са се случвали в Thomas Cook. Вътрешните проблеми във Великобритания допринасят за разширяването на този ефект с фалити на дъщерни фирми в континенталната част".

"Малкият и среден бизнес в България, който е прикачен към тези гиганти, е заложник. Този фалит може да помете твърде много работни места и малки и средни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, както и услуги като екскурзоводство", заяви Йорданов.

"Проблемите на транспортните фирми, хотелите и ресторантите са свързани с институции в България, които не гравитират около туризма. Не само Министерството на туризма трябва да се занимава със ситуацията. Българските хотелиери трябва да бъдат защитени".

"Българската администрация трябва да мисли за гаранционни фондове, които ще са свързани с промяна на законодателството. Така българският доставчик на услуги ще може при такива ситуации да си вземе парите за свършена работа. Подобен удар може да се повтори неколкократно във времето“, отбеляза гостът.

"Определено има напрежение между български хотелиери, транспортни фирми и крайните потребители. Туристите пристигат и няма кой да ги приеме, защото българските хотели не желаят вече да работят с Thomas Cook".

Милионите туристи, които бяха клиенти на Thomas Cook, сега ще бъдат привличани от нискотарифни фирми, прогнозира той.

"В момента е изключително важно как браншът ще се консолидира в съвместни искове. Ще сме едни от последните за вземане на парите, тъй като ще има твърде много граждани на други страни. С тяхното законодателство те по-леко ще решат казуса с възстановяване на средствата".

Според доц. Йордан Йорданов ситуацията ще направи по-сплотен българския бранш. 

"Биха могли да се направят определени облекчения за хотелиерите. Една част от средствата, които трябва да се плащат, може да се минимизират от гледна точка на данъците", заяви Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той говори за предстоящата балканска среща на туристическата индустрия, която ще се проведе в курорта Св. Константин и Елена.

"Конференцията е в две посоки - какво може да направим заедно на Балканите, за да бъдем по-привлекателни за туристите от Европа и цял свят, както и за качеството на предоставените услуги".

Вижте целия разговор във видеото.