Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ресорът на Мария Габриел поставя науката като приоритет в обществото

Проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, професор по "Роботика и автоматизация" в Института по механика към БАН, бивш зам.-министър на образованието и науката; Бизнес старт, 20.09.2019

10:21 | 20 септември 2019
Проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, професор по "Роботика и автоматизация" в Института по механика към БАН, бивш зам.-министър на образованието и науката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, професор по "Роботика и автоматизация" в Института по механика към БАН, бивш зам.-министър на образованието и науката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предизвикателството пред финансирането на българската наука е как да вложим най-ефективно публичните средства в нея. Най-големият ефект от тях се проявява, когато резултатите от науката се използват предимно за образование, както и за създаване на иновации в икономиката. За целта трябва да има комуникация с бизнеса, където да се предлагат тези резултати. Той, от своя страна, следва да мисли глобално. Конфигурацията образование-наука-бизнес може да подобри взаимодействието си, когато има доверие между трите страни, заяви проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, професор по "Роботика и автоматизация" в Института по механика към БАН, бивш зам.-министър на образованието и науката, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По повод ресора "Иновации и младеж", с който се сдобихме в рамките на новия състав на Европейската комисия, гостът сподели, че в в този хоризонт има надежда.

"София като регион е умерен иноватор. Умереният иноватор поставя цели и заявява необходимата организация. Програма "Хоризонт Европа" трябва да отговаря на предизвикателствата на обществото. Ресорът на Мария Габриел е важен за нас, тъй като досега науката не бе поставяна като приоритет в нашето общество. Други силни научни и икономически райони са Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора  и целта е те да бъдат следващи умерени иноватори у нас".

"В оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ние поставяме акцент върху регионалното развитие и повишаване на научния потенциал в регионите", изтъкна Костадин Костадинов. Според него регионалните центрове и цифровите хъбове ще дадат възможност на науката да бъде близо до бизнеса.

"Предвиждаме 24 регионални иновационни центъра извън София", обяви още гостът.

Средствата, отделени за "Хоризонт Европа", са в размер на 100 млрд. евро. Разпределени са в три направления: първият стълб е високи постижения в научната област. Вторият са глобалните предизвикателствата и конкурентоспособността, като там средствата са диференцирани в 8 сектора. Третият стълб са иновациите.

От друга страна, гостът отбеляза, че трябва да създаде агенция за наука и иновации, която да управлява всички средства, потвърждавайки, че вече се върви в тази посока.

"Въпреки ниския процент на публични средства за наука ние сме привлекли от бизнеса повече от 2/3-ти от тях за научно-изследователска дейност".