Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Финансовите резултати на Oracle не отговориха на очакванията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 12.09.2019

10:43 | 12 септември 2019
Снимка: Tony Avelar/Bloomberg
Снимка: Tony Avelar/Bloomberg

Американската технологична компания Oracle отчете финансови резултати за първото фискално тримесечие, които не успяха да отговорят на очакванията на Wall Street.Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Според финансовия отчет на компанията приходите ѝ са достигнали 9,22 млрд. долара, което е под прогнозата на анализаторите за 9,29 млрд. долара. Този пропуск показва, че Oracle се затруднява да си проправя път на особено конкурентния пазар на облачни услуги, доминиран от играчи като Microsoft и Amazon.com“.

"Oracle действа агресивно в този бизнес, за да компенсира късното си навлизане в тази бързо развиваща се индустрия", посочи Попов.

„Като се имат предвид валутните колебания, компанията очаква, че коригираната ѝ печалба за второто фискално тримесечие ще е между 87 и 89 цента на акция, под прогнозата за 91 цента на акция. Нетната печалба е спаднала до 2,14 млрд. долара в тримесечието до 31 август, от 2,27 млрд. долара година по-рано“.

"Междувременно стана ясно, че единият от главните изпълнителни директори на Oracle Марк Хърд ще се оттегли временно по медицински причини", каза още Попов. Другият изпълнителен директор на компанията Сафра Кац, както и основателят и главен технологичен директор на Oracle Лари Елисън, ще покрият задълженията на Хърд, докато той отсъства, добави редакторът.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.