Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Напук на политиците бизнесът взе повече се насочва към научно-развойна дейност

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, и д-р Тодор Галев, старши експерт, фондация "Приложни изследвания и комуникации", Бизнес старт, 12.09.2019

10:09 | 12 септември 2019
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, и д-р Тодор Галев, старши експерт, фондация "Приложни изследвания и комуникации", старши анализатор, икономическа програма, в ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, и д-р Тодор Галев, старши експерт, фондация "Приложни изследвания и комуникации", старши анализатор, икономическа програма, в ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България политиците много говорят за иновации, но малко правят. Бизнесът обаче постепенно взема нещата в свои ръце, възползвайки се от програми като  „Хоризонт 2020“ за финансиране на научни и развойни дейности, там страната се представя все по-добре. Около това мнение се обединиха Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, и д-р Тодор Галев, старши експерт, фондация "Приложни изследвания и комуникации", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Фактът, че бизнесът е поел водещата роля по отношение на иновациите, поставя различни въпроси относно необходимите следващи стъпки, посочи Златанова.

„В Европа вече се говори за данъчни инструменти за облекчаване на изследователската и разводна дейност, особено в държавите, които инвестират повече“.

Като положителен пример в това отношение Галев посочи практиката, която масово се прилага, определен процент от печалбата на компаниите да не се облага, ако сумата бъде инвестирана в иновации. В България това липсва, но все пак е радостно, че все повече чужди компании разпознават страната като локация за техните развойни звена в множество сектори, добави той.

Гостите коментираха и новия ресор в Европейската комисия - "Иновации и младеж", на българския еврокомисар Мария Габриел. Според Златанова в него има повече ресурси, които се управляват, но много по-малко политика.

В областта на иновациите има голяма възможност за прокарване на нови инициативи, които могат да дадат изключително силен тласък на развитието на Европа, отбеляза Галев.

„Не бива да забравяме, че в Европа съществува т.нар. иновационен парадокс, т.е. Европа прави повече наука, по-малко иновации, отколкото САЩ и Япония например“.

По отношение на избора на нови еврокомисари Галев заяви, че Европейската комисия се насочва към все повече прозрачност, визионерство, отчетност и по-стриктен контрол при икономическите реформи, включително чрез големия дебат за обвързването на спазването на закона с получаването на европейски средства.

„Това е много положителен знак за икономическото развитие, защото получаването на средства без прилагане на закон означава изкривяване на нормалната икономическа логика и на нормалната конкуренция“.