Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Apple отново излиза на облигационния пазар

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. ред. на Investor.bg, „Бизнес старт“, 05.09.2019 г.

10:44 | 5 септември 2019
Обновен: 10:44 | 5 септември 2019
Това е първи емитиран дълг от 2017 г. насам за компанията. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Това е първи емитиран дълг от 2017 г. насам за компанията. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Създателят на iPhone отново се завръща на облигационния пазар след двугодишно отсъствие, емитирайки дълг на стойност 7 млрд. долара. С този акцент започва традиционния си технологичен коментар главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов за сутрешния блок „Бизнес старт“.

Apple продава първостепенни необезпечени облигации в пет части, като най-дългосрочните са за сумата от 1,5 млрд. долара и за период от 30 години. Доходността по тях ще е 1,03 пр. п. над тази по ДЦК.

Общо 21 компании пуснаха облигации на стойност 25 млрд. долара след Деня на труда в САЩ, за да се възползват от почти рекордно ниската доходност.

Един от старите проблеми на Facebook отново се завърна, за да предизвика нова вълна от недоволство към социалната мрежа. Миналогодишният скандал с Cambridge Analytica е напът отново да пламне, след като стана ясно, че телефонните номера на над 420 млн. потребители са изтекли в мрежата.

Файл с тази чувствителна лична информация е бил открит от изследовател по сигурността на информационните технологии, но в отговор Facebook заяви, че става дума за стари данни.

Защо акциите на Slack се сринаха след резултатите за първото полугодие на 2019 г. може да научите от видеото.