Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Първият Агро Хакатон у нас ще търси иновативни решения

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, Бизнес старт, 05.09.2019

09:54 | 5 септември 2019
Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстои у нас да се проведе първият хакатон в сектора на земеделието. Той предвижда участието на стартъпи, които ще се състезават помежду си, търсейки иновативни решения в четири групи. Повече за събитието разказа Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Боянова посочи, че представителите на компаниите ще се занимаят с разработка на технологии и концептуални решения в пчеларството, интернет на нещата и автоматизация на земеделието, изкуствен интелект и роботи, както и обработка на данни от земеделска техника.

„Очакваме българските стартъпи, които имат какво да предложат на земеделския сектор, да го направят“.

В целия Европейски съюз секторът на земеделието изостава значително по отношение на цифровата трансформация, коментира гостът.

„Неслучайно в Общата селскостопанска политика за следващия програмен период е поставен акцент именно върху цифровизацията“.

Сред необходимите действия по отношение на цифровизацията у нас експертът изтъкна осигуряването на достъп до широколентов интернет навсякъде, както и поставянето на метеостанции, които да покрият цялата територия на страната.

Развитието на дигитални умения у служителите в сектора също е предизвикателство, коментира Боянова. Тя добави, че е нужно и подобрение на комуникацията между ангажираните звена в държавната администрация.