Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Неволи в Космоса: Сателит на Esa и спътник на SpaceX едва избегнаха сблъсък

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 03.09.2019

09:43 | 3 септември 2019
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Сателит на Европейската космическа агенция (Esa) едва избегна сблъсък със спътник на SpaceX в Космоса. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Три месеца, след като основателят на Space Exploration Technologies Corp. Илон Мъск изстреля 60 сателита за създаването на своята мрежа за глобален интернет, в Космоса започва да става пренаселено, коментира Попов.

„Късно вечерта в понеделник Esa написа в Twitter, че двигателите на спътника за наблюдение на Земята Aeolus е трябвало да бъдат задействани, за да се избегне евентуален сблъсък с един от спътниците Starlink на SpaceX“.

Въпреки че ESA пояснява, че това е първият път, когато е извършвала маневра за избягване на сблъсък, за да защити един от своите спътници от сблъскване с друг спътник, агенцията очаква тези опасности да станат толкова чести, че използването на ръчен процес ще бъде невъзможно, посочи редакторът.

Понеже броят на спътниците непрекъснато нараства, Esa вече се готви да автоматизира този процес (по издигането на спътниците във височина), използвайки изкуствен интелект, добави той.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.