Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Боян Рашев: Белите дробове на света не горят, а Макрон просто политизира ситуацията

Боян Рашев, управляващ партньор, Denkstatt България

10:08 | 26 август 2019
Боян Рашев, управляващ партньор, Denkstatt България, „Бизнес старт“, 26.08.2019 г.
Боян Рашев, управляващ партньор, Denkstatt България, „Бизнес старт“, 26.08.2019 г.

„Белите дробове“ на света не горят, а пожарите в Бразилия в момента са там, където винаги са били по това време на годината и в същото време реакцията на френския президент Емануел Макрон е политизирана от отзвука на проблема в социалните мрежи и медиите. Това мнение изрази управляващият партньор в Denkstatt България Боян Рашев в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Доста голяма част от пожарите не са по поречието на река Амазонка и респективно не са в дъждовната гора, а засягат други екосистеми. За пореден път в Бразилия просто си горят стърнищата и печелят малко територия за селското стопанство. Горе-долу от 70-те години това е силно развит начин за увеличение на земеделските земи. Пиковете на пожарите в тези територии са през 80-те и 90-те години. Тогава е имало много повече пожари, но просто не е имало хора със смартфони, за да ги запечатат. Пожарите, които са в момента, са най-големите за последните 7-8 години - факт. 2010 г. обаче е имало много по-големи пожари. 2003, 2004, 2001 г. също е имало по-големи пожари. Тоест настоящото положение не е нещо уникално“.

Трябва да сме честни, ако хората искаме да ядем това, което ядем, събитията от Амазония ще се случват пак. Това е реалността, казва още Рашев, визирайки фактът, че месното производство на земеделски култури и месо оказва огромно влияние върху световната хранителна промишленост.

„Болсонаро е прав, като казва, че Макрон политизира ситуацията. Климатичните промени нямат нищо общо с въпросните пожари. Това не е някакво събитие, което се случва, защото има някаква много тежка суша в Бразилия и изведнъж всичката гора започва да гори“.

Енергийната независимост на България е друга тема, която попада във фокуса на разговора, след като Боян Рашев очерта десет стъпки за по-чиста енергия.

„Това, върху което България трябва да се съсредоточи, е да намали потреблението на невъзобновяеми енергийни източници, защото в България има огромна дупка между много голямо количество първична енергия, от която изкарваме страшно малко количество крайна енергия, като потребление на топлина, светлина и движение в домовете и колите ни. Това е така, защото в България потреблението до голяма степен зависи от електричество“.

Активното търсене и добив на газ в страната ни е от ключово значение за подобряване на енергийната среда у нас, смята гостът. България трябва да се възползва и от огромното количество природен газ, който минава транзитно към Западна Европа.

Защо пожарите в Бразилия не са чак такъв голям проблем и какви други мерки за енергийна независимост могат да се приложат в България, може да научите от видеото.