Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Въглищата за битово отопление трябва да се забранят

Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, „Бизнес старт“, 22.08.2019 г.

10:39 | 22 август 2019
Въглищните електроцентрали скоро ще бъдат забравени. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Въглищните електроцентрали скоро ще бъдат забравени. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят, ако искаме да имаме по-ниски нива на отровния газ серен диоксид. Това коментира бившият министър на околната среда и старши политически съветник на ЦИЕ на Европейската климатична фондация Юлиан Попов за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по повод доклада на Greanpeace, поставящ България сред най-големите замърсители в световен мащаб.

„Един от въпросите към изследването може да бъде, защо Полша не е на тази карта? Сред отговорите може да е, че страната използва по-качествени въглища. Другият въпрос може да бъде горенето на нискокалорични въглища, използвани за битово отопление. Там пък няма никакви сероочистки. Няма дори една марля отгоре на комина. Затова те трябва категорично да се забранят“!

Серният диоксид се явява един вид боен газ, който при инхалиране на малко по-големи количества би могъл да е много вреден за здравето, казва още Попов.

„Серен диоксид може да идва от най-различни видове горене, но най-големи количества идват от въглищата. Трябва много ясно да кажем, че зависи много от електроцентралата. Въглищата по множество причини са тръгнали да излизат от употреба и тези централи в един момент ще трябва да се затворят. Серният диоксид е много сериозна причина, но намаляването му в ред централи се дължи на доста добри системи за задържане и премахване на серния диоксид. Други централи обаче нямат серочистки“.

Видео от целия разговор може да видите по-горе.