Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Човешкият труд – основният фактор за производствените цени в селското стопанство

Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Бизнес старт, 20.08.2019

09:45 | 20 август 2019
Обновен: 09:46 | 20 август 2019
Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нормално е с тенденцията за покачване на качеството на живота да вървим към по-високи цени. Високият жизнен стандарт винаги и навсякъде е съпътстван от по-устойчиви цени, свързани с политиката за повишаване на доходите. Това каза Мариана Кукушева, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"През последните години наблюдаваме валежи и градушки, които не са типични за нашите географски ширини. Природните катаклизми принуждават селскостопанския производител да проведе още дейности на полето, свързани с пръскане, обезпаразитяване и други. Това повишава себестойността на селскостопанската продукция".

Натрупаните производствени разходи няма как да не се отразят върху себестойността на продукцията, която се търгува на борсата. При нас цените на суровината са винаги борсови, коментира Кукушева. 

В момента цената на човешкия труд в един продукт е над 30%, заяви тя.

"Очакванията са, че хлебопекарните качества на реколта 2019 г. ще надминат 50%. Такова качество на реколтата не се е случвало през последните 20 години".

Колкото и да е автоматизирано и модернизирано производството на хляб, човешкият труд не може да бъде елиминиран. Организираме курсове, чрез които покачваме квалификацията на хората, обясни Кукушева.

Вижте целия разговор във видеото.