Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Липсва обществено обсъждане по темата за избор на нов състав на КЗК

Бизнес старт, 09.03.2016

08:14 | 9 март 2016
Автор: Investor.bg
Теодор Славев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теодор Славев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отворената позиция на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) по отношение на избора за нов състав на КЗК е израз на стремежа да се наложат минимални стандарти при избора на висши държавни служители от страна на Народното събрание и да се спре с порочната практика за задкулисни назначения. Конкретен повод за отворената позиция е алогичното действие на Комисията по икономическа политика и туризъм, тъй като срокът за номинации изтече на 2 март. Това каза Теодор Славев от БИПИ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Липсва обществено обсъждане по темата, като за пореден път правилникът на Народното събрание бива нарушен от депутатите, посочи още той.

Моментът за стартиране на процедурата за назначаване на нов състав на КЗК буди съмнения. Процедурните правила са одобрени от икономическата комисия на 16 септември 2015. Мандатът на КЗК изтече на 23 септември миналата година. В период от 5 месеца и половина не се случва нищо и изведнъж се решава, че в момента трябва да се избира състав, обясни експертът.  

Не очаквам да се случат изненади по отношение на изслушването на кандидатите. Цялата имитация на изслушване на дебата е много повърхностна. Член 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание предвижда 14 дневен срок за публично оповестяване на документите на кандидатите. Този 14 дневен срок не бива спазен, тъй като тези документи ще бъдат налични на неговата уеб страница в порядъка на три работни дни, посочи още той.  

Вижте целия разговор във видеото: