Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Антитуристическите движения - провокирани от low cost туризма

Магдалена Гигова, журналист и пътуващ писател, Бизнес старт, 31.07.2019

10:54 | 31 юли 2019
Магдалена Гигова, журналист и пътуващ писател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Магдалена Гигова, журналист и пътуващ писател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За хората с бизнес в предпочитани дестинации като Дубровник, Брюж, Венеция, Париж, Прага стълпотворението от туристи създава и проблеми. Протестите, които се зареждат там, всъщност не са срещу туристите като цяло, а срещу бедните такива и по-точно срещу low cost туризма, заяви журналистът и пътуващ писател Магдалена Гигова в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"По такива причини, например, Венеция намалява като население. Били са 175 000, а в момента са 50 000. От 2016 г. там обмислят вариант за такса вход за държавата. В Бутан, при площ 32 000 кв. км, от които 3/4-ти се състоят от национални паркове, не можеш да влезеш, ако не летиш с националната авиокомпания и нямаш договор с национална агенция. Таксата е 300 евро на ден. В Брюж пък обмислят как да намалят броя на круизните кораби, които акостират там".

Въвеждане на система за задължителни резервации в музеите е един от начините да се избегне "задушаващата" вълна от туристически потоци, счита Гигова.

Генезисът на проблема

Освен нискотарифните авиокомпании платформите за краткосрочно отдаване под наем като Airbnb също допринасят за струпването на голям брой туристи, уточни пътуващата писателка.

Тя направи съпоставка с културата на китайците при пътуване. "Милиард и половина китайци желаят да видят Европа. В момента ги спират визите. Изчисления сочат, че 143 млн. от тях пътуват всяка година. С разширяването на средната им класа нарастват и международните пътувания, които те предприемат. Китайците са изключително любопитни, многобройни са като численост. В азиатската култура т. нар. "лично пространство" не съществува, обясни още тя за поведенческия им модел като туристи.

Настроенията срещу туристическите автобуси в Париж и в Прага срещу бирените турове са също един от примерите за оформящата се вълна от недоволство, отбеляза журналистката.

Антитуристическите движения не бива да са толкова крайни предвид факта, че туристите, от една страна, са в интерес на икономиката, но регулация на туристите в някои градове е резонно да има, смята Магдалена Гигова.