Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Към края на 2024 г. може да се очаква застъпване на бойно дежурство на F-16

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, Бизнес старт, 25.07.2019

08:40 | 25 юли 2019
Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към края на 2024 г. може би ще видим първата застъпила двойка самолети F-16 на бойно дежурство със съответните подготвени екипажи. Кога ще можем да се освободим от МиГ-29 е малко по-сложен въпрос, но две или три години по-късно би трябвало да имаме и тази готовност. Това мнение изрази проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Дебатите около закупуването на самолетите F-16 бяха обширни. Часове наред в пленарна зала депутатите обсъждаха въпроса, а преди това и в комисиите. Реално тогава не бяха чути нови тези. Самият президент Румен Радев в мотивите към своето вето срещу ратифицирането на договора за американските изтребители F-16 отново се върна към същите тези и аз не очаквам при повторното обсъждане да се каже нещо ново".

Въпросите относно качеството на самолета са изчистени, разкри професор Тагарев. "Лично аз виждам това като забавяне и разфокусиране на изпълнителната власт и ръководството на въоръжените сили от необходимостта от детайлна програма как ще реализират този проект и как във времето ще се изграждат различните компоненти на способности, за да може след години да изпълняваме функцията въздушно патрулиране и впоследствие овладяване за другите му роли. Но това е процес, който изисква координирани усилия", допълни той.

"Става въпрос за 4 различни договора и за някои от тях сроковете изтичат в различен момент от време. Формално президентът може да наложи вето на промяна на Закона за държавния бюджет и през следващата седмица. Ако наложи вето, разбира се, едва ли това ще промени решимостта на управляващите, но те ще трябва да се събират през август".

Този самолет ще бъде използван минимум 40-50 години, изтъкна бившият министър на отбраната. "Ние доставяме това, което е необходимо, за да стартираме овладяването му и първоначалната му експлоатация и боеприпаси за известен период от време. Моето мнение е, че избрахме възможно най-добрия самолет от това, което можем да си позволим, и то самолет в нова модификация. Третата страна сме, която ще го придобие", спомена още Тодор Тагарев.

"Сделката е изгодна и от гледна точка на бойните способности, които придобиваме, и от гледна точка на перспективата за поддръжка и експлоатация на този самолет до края на неговия жизнен цикъл".