Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Galileo има потенциал да измести всички конкуренти от пазара на навигационни системи по света

Николай Нестеров, управляващ партньор на 1Yocto, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.

10:37 | 22 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Николай Нестеров, управляващ партньор на 1Yocto, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.
Николай Нестеров, управляващ партньор на 1Yocto, „Бизнес старт“, 22.07.2019 г.

Европейската навигационна система Galileo може и да претърпя известен срив през изминалата седмица, но с оглед факта, че тя все още е в своя тестов период, ситуацията бе овладяна и до сериозни отражения върху бизнеса така и не се стигна. Една много важна специфика за нея е, че е изцяло под граждански контрол за разлика от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската BeiDou, коментира управляващият партньор в 1Yocto Николай Нестеров пред водещия на „Бизнес старт“ Христо Николов.

„Възможностите, които Galileo ще даде, когато заработи с пълната си функционалност през 2020 г., ще са като на всяка една навигационна система. Тя помага на бизнеса във всеки един момент да знае къде е, кога е и кога ще бъде, където трябва да бъде. Основен плюс на системата е, че Galileo е изцяло под граждански контрол за разлика от другите, които се контролират от военните. Друго нещо, което я различава, са т. нар. Search and Rescue (SAR) и eCall системи. Първите системи са за спешна помощ, а вторите се влагат в автомобилите, като при срива и двете останаха незасегнати“.

При проблемите с европейската навигация се стигна само до леко намаляване на точността на прецизност и времето, което е нужно, за да се постигне тя, казва още Нестеров.

„Ако това се случи и при GPS, ще настъпи хаос като в холивудските филми, защото ние сме изключително зависими, като модерно общество, от тези навигационни системи“.

С навлизането на системи с по-висока точност и развитието на интернет технологиите става по-лесно за бизнеса да разработва своите автономни системи за транспорта и селското стопанство, обяснява гостът в студиото. Тези сектори имат все по-големи нужди и се очаква скоро да има сериозен бум на стартъпи, предлагащи решения в тази област.

Видео от коментара на Николай Нестеров вижте горе.