Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Повече родни биопродукти в магазините у нас: Как да го постигнем?

Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация "Биопродукти", Бизнес старт, 19.07.2019

09:38 | 19 юли 2019
Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация "Биопродукти". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация "Биопродукти". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биопроизводството е предназначено за семейните фирми, за малки и средни дружества. Те обаче не могат да задоволят потребностите на големите търговски вериги. Възможностите пред тях са за коопериране, създаване на групи производители. Достъпът до инвестиционни мерки също трябва да е улеснен. Това каза Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация "Биопродукти", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Симеонова посочи, че едно от най-големите предизвикателства за биопроизводителите у нас е изискването на търговските вериги продуктите да се доставят пакетирани. Според нея в тази насока трябва да бъдат въведени известни промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите.

Работата на регионален принцип е добро решение, посочи гостът. Тя поясни, че у нас вече има големи търговски вериги, които са се съгласили да работят с производителите по този начин, възможно е това да се случи и в столицата.

Твърдението, че българското биопроизводството е скъпо, е мит, отбеляза Симеонова.

„В подобни случаи става въпрос или за нечестна практика от страна на търговеца и добавянето на много висока надценка, или за продукти, които се внасят от чужбина и транспортирането им изисква повече средства“.