Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо инвеститорите в САЩ са така оптимистични?

Андрей Стойчев, изп. директор на fintech групата RokSure, Бизнес старт, 18.07.2019

10:14 | 18 юли 2019
Андрей Стойчев, изп. директор на fintech групата RokSure. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андрей Стойчев, изп. директор на fintech групата RokSure. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички индикации на Федералния резерв на САЩ за предстояща промяна на курса дават самочувствие на щатските борси и индексите продължават да се покачват. Това каза Андрей Стойчев, изп. директор на fintech групата RokSure, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Вероятността е почти 100% на следващото заседание на Фед да последва лихвено намаление. Въпросът е дали то ще бъде с 0,25 процентни пункта или с 0,5“.

Положителните корпоративни отчети на някои компании също доведоха до оптимизъм, добави Стойчев.

„Дори търговската война не можа да помрачи оптимизма на щатските борси“.

Според госта техническият анализ за момента не дава индикации за предстояща корекция на пазарите. Не бива да забравяме, че наближават интересни времена в САЩ – предстоят президентски избори, отбеляза той.

„Всяка една несигурност и всяко едно колебание на капиталовите пазари води до прибиране на печалби и търсене на по-сигурни активи“.

Стойчев коментира и динамиката на европейските борси, като отбеляза, че наследяването на ръководния пост в Европейската централна банка от Кристин Лагард и несигурността около Brexit продължават да са сред водещите фактори за тях, наред с търговското напрежение.

Според него все пак до края на 2019 г. не може да се очакват резки промени в политиката на ЕЦБ, по-скоро Лагард ще последва курса на настоящия гуверньор Марио Драги.