Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АСЕП: Платформата за големи енергийни консуматори на министър Петкова не е устойчиво решение

Мария Кръстева, изп. директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" (АСЕП), „Бизнес старт“, 10.07.2019 г.

08:39 | 10 юли 2019
Обновен: 08:39 | 10 юли 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заседанието на Енергийната комисия в Народното събрание снощи не предложи никаква положителна промяна за състоянието на свободния пазар за електроенергия, смята изп. директор на Асоциация „Свободен енергиен пазар“ (АСЕП) Мария Кръстева, коментирайки темата в телефонен разговор с Христо Николов за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„Платформата, която се обмисля да търгуват само големите енергийни консуматори по идея на Теменужка Петкова, няма яснота как ще се случи и кой ще има право да търгува на нея. Не може да се делят различните участници по групи. Например, търговците да нямат право да купуват от този сегмент, защото трябва да се отбележи, че голяма част от тях купуват електроенергия основно за индустриални потребители. Ние не виждаме устойчиво решение в това предложение“.

В Европа има страни, в които регулирани цени използват само уязвимите потребители, казва още Кръстева. Ред е Социалното министерство да направи програма, която да определи кои потребители са уязвими, за да може да се възползват от специални по-ниски цени, докато всички останали да търгуват на свободния пазар, коментира изп. директор на АСЕП.

Видео от коментара на Мария Кръстева вижте горе.