Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Индексът на производствените цени в Япония говори за дефлационен натиск

Пазарен коментар на Розалин Чин, Bloomberg Хонконг, „Бизнес старт“, 10.07.2019 г.

08:06 | 10 юли 2019
Recruit и Toyota са най-големите губещи в Topix. Снимка: Pixabay
Recruit и Toyota са най-големите губещи в Topix. Снимка: Pixabay

Азиатските пазари изглеждат смесени. Индексът MSCI - широкият регионален тихоокеански бенчмарк, сега е практически без изменения. Така започва своя пазарен коментар Розалин Чин от Bloomberg Хонконг за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„В Япония Topix разширява спада си за трета сесия, като Recruit и Toyota Motors са сред най-големите губещи там“.

Индексът на производствените цени, представен днес, говори за дефлационен натиск в Япония. Цените на производител през юни са намалели с 0.1% спрямо предходната година, което е първият спад от 2016 година, казва още Чин.

„В Китай видяхме цените на фабриките непроменени за месец юни в сравнение с предходната година, но с 0.3% от май едва избягали от дефлация. Икономистите на Bloomberg виждат понижението на цените на стоките, което тежи върху цените на производител през второто полугодие. Това би могло да доведе до запазване на успокояващото пристрастие от страна на People's bank of China, според Barcleys>.

Южнокорейският Kospi и хонконгският Hang Seng се търгуват по-високо, както и бенчмарк индекса на Австралия, продължава пазарният анализатор.

„Инвеститорите очакват двудневните показания от президента на Фед Джером Пауъл, които ще определят очакванията за политиката на банката, да се срещнат по-късно през месеца“.

Видео от пазарния коментар вижте горе.