Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейските изисквания за безопасност на асансьорите все още не се прилагат у нас

Инж. Евгени Касабов, председател на Асоциацията на производителите на асансьори, Бизнес старт, 05.07.2019

10:21 | 5 юли 2019
Инж. Евгени Касабов, председател на Асоциацията на производителите на асансьори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Евгени Касабов, председател на Асоциацията на производителите на асансьори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изискванията за безопасност на асансьорите непрекъснато се повишават. Има действащи европейски стандарти, които касаят тази тема, но в България все още не се прилагат. Това каза инж. Евгени Касабов, председател на Асоциацията на производителите на асансьори, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„По начало срока на един асансьор е между 30 и 35 г. Той вече изтече за повечето асансьори у нас. Голяма част от тях са безопасни на нивото на изискванията за безопасност от преди 30 г., друга част са наистина опасни поради поради ниското ниво на поддръжка“.

Необходима е актуализация на нормативната база, която да задължи участниците на този пазар да влязат в съответствие с европейските изисквания за техническа безопасност на асансьорите, посочи Касабов.

Той добави, че Асоциацията на производителите на асансьори и други браншови организации са свикали работна група, в рамките на която се създава наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори.

„Вече има разработен проектодокумент, който юристите на работната група обработват, и ще бъде предоставен в Министерството на икономиката за одобрение“.