Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

SpaceX набира нов капитал в размер на 314 млн. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 28.06.2019

10:21 | 28 юни 2019
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Пенсионният фонд на учителите в Онтарио е инвестирал сериозна сума в Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск – само месец, след като SpaceX приключи втория рунд на финансиране за годината. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Последният кръг, чиито документи бяха предадени при регулаторите в понеделник, се стреми да набере 314,2 млн. долара при цена от 214 долара за акция, посочи Попов. Новият капитал ще доведе до набирането на до 1,33 млрд. долара средства за 2019 г., след като бъде завършен, поясни той.

„Част от инвестицията в SpaceX е от пенсионния план на учителите в Онтарио, който управлява активи за 191,1 милиарда канадски долара (142 млрд. щатски долара). Тя първата за иновационната платформа, която се фокусира върху компании, които използват преломни за дадена индустрия технологии“.

SpaceX набра капитал в размер на 486 млн. и 536 млн. долара по-рано през тази година, припомни главният редактор. Преди този последен кръг оценката на SpaceX се повиши до 33,3 млрд. долара, каза още той.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.