Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сътрудничеството между Huawei и китайските военни има дълга история?

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 27.06.2019

10:35 | 27 юни 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Няколко служители на китайската телекомуникационна компания Huawei Technologies Co. са сътрудничили по най-малко 10 изследователски проекта с китайските въоръжени сили през последното десетилетие, което индикира за по-тесни връзки на концерна с военните в страната, отколкото досега признаваше производителят на смартфони и мрежово оборудване. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Проектите на китайската технологична компания включват съвместни усилия с разследващия клон на Централната военна комисия - върховен орган на въоръжените сили - за извличане и класифициране на емоциите в онлайн видео коментари и инициатива с елитния Национален университет за отбранителни технологии за проучване на начините за събиране и анализиране на сателитни изображения и географски координати, посочи Попов, позовавайки се на информация на Bloomberg.

„Тези проекти са само част от публично оповестените проучвания, които хвърлят светлина върху това как служителите на най-голямата китайска технологична компания се съюзяват с Народната освободителна армия за проучване на редица потенциални военни и охранителни приложения“.

Говорителят на Huawei Глен Шлос казва за Bloomberg, че „Huawei не е в течение дали негови служители са публикували научни статии в лично качество" и че компанията не сътрудничи, нито е партньор на институции, които са поделения на китайската армия, посочи главният редактор.

Министерството на отбраната на Китай не е отговорило на искането за коментар на агенцията, добави той.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.