Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Намаление на ДДС върху книгите няма да се отрази сериозно на сектора

Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета", Бизнес старт, 21.06.2019

09:49 | 21 юни 2019
Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото то няма да доведе до увеличение на читателите. Това каза Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Кицевски ДДС не бива да се премахва върху която и да е стока, ако не е всеобщо.

Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“.

Има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният сред тях е правителството да започне да спазва собствените си закони, посочи той.

Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“.

Гостът коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е сред тях заради намаляващия брой читатели.

Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“.

Борбата с пиратството е много важна при електронното книгоиздаване, изтъкна Кицевски. При положение, че авторите не получават заслуженото, те спират да работят, което прекратява и развитието, коментира още той.