Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Качеството на продукцията на черешите в търговските вериги у нас се повишава

Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", Бизнес старт, 18.06.2019

10:01 | 18 юни 2019
Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годината за черешите бе по-добра откъм изкупни цени. Изкупните цени обаче бяха толкова добри поради лошото време през пролетта, заради което част от реколтата пропадна. Италия и Испания се сблъскаха със същия проблем. Цените в средата на май започнаха от 8 лв. за килограм. Между 4 и 5 лв. е цената в момента в зависимост от място. Отделно качеството продукцията в търговските вериги е подобрено. Вече виждаме и мост между производители и търговски вериги. Това коментира Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Продукцията като естество, размер и цвят се подобрява, изтъкна гостът.

"България има нереализиран потенциал за череши на стойност около 700 000 долара годишно. Тази статистика е на база на изчисления от Международния съвет по търговия. Това до известна степен се дължи на слабите маркетингови усилия на българските производители но известна степен. Доста изнасяме за Германия. Инвестирането в заготовка и маркетинг и нови сортове би се отблагодарило на българските производители". 

Огромната част на глобалния ръст на търговията с череши всъщност идва от Азия, най-вече от Китай, уточни управителят на "ИнтелиАгро". "Разстоянието и мащабите на този пазар не бива да смущават производителите. Узбекистан е страна, която достига до китайския пазар чрез износ на череши, макар и в малки количества. Експортният режим и държавните преговори са важни за пробив на китайския пазар. Испания и Турция обмислят да се насочат към него.Турция успява да пробие и в Южна Корея, Малайзия, Хонконг. А за България на европейския пазар би могло да се отвори ниша, която да запълним успешно, но това е свързано основно с инвестиции в качествена продукция", каза още той.

География на черешопроизводството

"Югозападният район, около Кюстендил, е традиционно силен по отношение на производството на череши. Географията на черешопроизводството у нас се промени в последните години. Виждаме нови насаждения от нови модерни градини виждаме и в Южна България. Поясът, който е между Пловдив и Бургас, е наситен с хубави сортове. Шумен-Разград-Варна също дават добри резултати. Там виждаме голям среден размер на производството".

Като тревожна тенденция може да се посочи липсата на работна ръка в сектора, спомена гостът. Този проблем до голяма степен дойде от подценяването на труда у нас, твърди той.

Новината, че България е в топ 3 на страните износителки на коктейлни череши, Николай Вълканов определи като забележителен резултат, като според него обаче трябва да развиваме и горния клас.