Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще възпрепятстват ли нормативните промени търговията с произведения на изкуството?

Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", галерист, Бизнес старт, 17.06.2019

10:45 | 17 юни 2019
Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", галерист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", галерист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите публикува промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Тези, които търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството, включително художествени галерии и аукционни къщи, са вече към списъка на задължените лица.

Надявам се, че тези промени няма да бъдат публикувани в този вариант, в който са предложени. Притеснява ме, че галериите и аукционните къщи са включени в списъка. От много години сделките над 10 000 лв. минават само по банков път. За нас е доста нереалистично и донякъде комично и ние да го правим. Това заяви Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", галерист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Антитърговско - така определи гостът това намерение.

Не е необходимо да влизаме в детайлите на европейската директива в случая, която служи като мотив за решението на финансовото министерство, спомена Павел Тодоров.

Бизнес или изкуство?

"Опазването и рекламирането на културното, художествено наследство е въпрос не само на бизнес, а на национална сигурност, идентичност и политика. Нашите културни достижения трябва да излязат извън обхвата си"

Търговията с произведения на изкуството е един голям сектор в Европа и света, в който има страшно много пари, напомни Тодоров.