Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как български компании да пробият на външните пазари?

Проф. Димо Димов, преподавател по иновации и предприемачество в Университета в Бат /University of Bath School of Management/, Бизнес старт, 17.06.2019

10:09 | 17 юни 2019
Проф. Димо Димов, преподавател по иновации и предприемачество в Университета в Бат /University of Bath School of Management/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Димо Димов, преподавател по иновации и предприемачество в Университета в Бат /University of Bath School of Management/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британско-българската бизнес асоциация организира днес бизнес форум Go Global!, предназначен за български компании, търсещи развитие на външния пазар. Целта е на събитието е да предостави практически съвети на малки и средни фирми от всякакви индустрии, как да създават и оптимизират търговски възможности в чужбина.

Обхватът и психологическата близост са основните признаци, които са фактор при излизане на даден бизнес на глобалния пазар. Това коментира проф. Димо Димов, преподавател по иновации и предприемачество в Университета в Бат /University of Bath School of Management/, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Няма единен пример. Практиките са разнообразни и отразяват спецификата на секторите и на ръководителския екип. Става въпрос за последователен и опознавателен процес - пазари, мрежи от връзки, канали за комуникации, създаване на екипи".

Гостът твърди, че компаниите, преди да гледат навън, трябва да се вгледат във вътрешните си процеси.

"При проучването на чужди пазари определено се следи абсолютният размер на един пазар. Вторият фактор е психологическата близост. Тя е не само географска, а езикова, културна, политическа. Анализът трябва да бъде сегментиран".

При влизане в една страна е важна първата точка на влизане - тя създава базата за растеж, посочи професор Димо Димов. "Трябва да има познания за сегментите, най-слабите звена на пазара. Тук консултантите биха дали информация", уточни той.

Единният пазар сваля много бариери, но не променя психологическата близост/отдалеченост, подчерта проф. Димов. Езикът е средството, което улеснява комуникацията, отбеляза още той.