Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Малките партии ще са големите потърпевши от намаляването на субсидиите

Атанас Русев, ЦИД, Бизнес старт, 17.06.2019

09:39 | 17 юни 2019
Атанас Русев, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Русев, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Партийното финансиране не е намалило корупцията и най-пресният пример е този с имотите. Рязкото свиване на субсидиите може да доведе до покачване на корупцията. Ще се получи завършен гръцки модел - финансиране от местния и национален бизнес. Засегнати ще бъдат най-много малките партии. Това коментира Атанас Русев, ЦИД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Темата за субсидиите на политическите партии бележи началото на кампанията за общинските избори. Тя стартира от инициативата на Слави Трифонов. Той по-скоро постави въпроса за облагодетелстването на партиите. Но неговата стъпка бе и политическа заявка".

Големите партии и в момента държат на влог милиони левове, изтъкна Атанас Русев. "Субсидията във вида, в който е към момента, е повече от достатъчна, щом те успяват да спестяват такива огромни средства. Трудно е да кажем колко би трябвало тя да бъде, за да няма изкривяване и за до водят партиите нормален политически живот в същото време", допълни той.

"Малките партии ще усетят ефекта от намаляването на субсидиите в краткосрочен план, особено непредставените в парламента. Не мисля, че големите политически сили имат желанието да намалят субсидията на 1 лев. Дали ще се стигне до нея, предстои да видим на второто гласуване в парламента. Но аз не съм сигурен дали това ще остане след изборите като крайна мярка".

Членският внос през годините пада, така че той е минимална част от финансирането на партиите, посочи Русев. Остава възможност за разширяване на възможностите за дарения, поясни той.