Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Visa, Mastercard, PayPal и Uber подкрепиха криптовалутата на Facebook

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.

10:51 | 14 юни 2019
Libra ще е най-новата криптовалута, разработена от Facebook Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Libra ще е най-новата криптовалута, разработена от Facebook Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Facebook представя през следващата седмица своята нова криптовалута, като вече стана ясно, че повече от 12 водещи компании са изрази подкрепата си, като инвестират по 10 млн. долара за разработката. Сред тях са Visa, Mastercard, PayPal и Uber. Това е основният акцент в технологичния коментар на главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Компании от сектор финанси, електронна търговия, рискови капиталисти и телекомуникации искат да имат пряка роля в развитието на валутата Libra, твърдят запознати със случая. Новото при тази виртуална валута, спрямо останалите конкуренти на пазара в момента, е, че тя ще е обвързана с кошница от валути, издавани от правителствата на различни страни, с цел избягване на драстичните колебания в стойността ѝ.

Друга любопитна информация от света на технологиите е отражението на търговската война между САЩ и Китай върху стойността на акциите на производителя на чипове Broadcom. Самата компания намали драстично прогнозите си за приходи през остатъка от годината, което доведе до спад в пазарната оценка от цели 8,7%. Това е благодарение най-вече на забраната за търговия с Huawei.

Пазарите в Северна Америка и Европа за Broadcom са стабилни към този момент, но Азия започва да дава своето неминуемо отражение върху бизнеса с високи технологии.