Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Въвежда се понятието „свеж плод“ на българския пазар

Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието, „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.

08:25 | 14 юни 2019
Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието, „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.
Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието, „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.

Един от предвижданите стимули за българското земеделие по отношение на плодовете и зеленчуците е въвеждане на понятието „свеж плод“. Това сподели в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

„Понятието „свеж плод“ ще бъде въведено и у нас по подобие на Германия. За да може продукцията да бъде продавана като „свеж плод“ в търговската мрежа, производителят трябва да бъде от същия регион. Предложението ще бъде за 100 км. дистанция от производителя до магазина“.

Зам.-министърът отчита, че част от големите проблеми пред родните производители са липсата на пазар, нелоялната конкуренция от високосубсидирани европейски стоки и доставки на плодове и зеленчуци от трети страни. Министерството предвижда създаване на регистър на търговците на плодове и зеленчуци, чиято цел ще бъде да регулира донякъде тази дейност.

Базата данни ще бъде свързана с НАП, агенция „Митници“, БАБХ, като мониторингът ще се извършва от Министерството на земеделиетохраните и горите. Целта е да бъде регулиран режимът на доставка, наличието на складове, произходът на стоката, издаването и заверяването на сертификати за съответствие на качеството. И ако търговците на плодове и зеленчуци не присъстват в регистъра, те ще губят правото си да извършват тази дейност и ще бъдат санкционирани, обясни още Чавдар Маринов.

В министерството са постъпили сигнали за вериги магазини, които отказват да изкупуват българска стока. Чавдар Маринов заяви, че ще се направи открита среща между земеделци и търговци, за да се намери решение на този проблем на българския пазар, макар зам.-министърът да е убеден, че проблемът не е масов, а се среща в определени магазини.