Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Япония - посредникът за помирение между САЩ и Иран?

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ, Бизнес старт, 13.06.2019

09:16 | 13 юни 2019
Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в Иран е знаменателно, тъй като то е първото такова от страна на японския премиер след иранската революция. Това говори за необходимост на Япония това напрежение покрай санкциите и излизането на САЩ от ядреното споразумение да бъде потушено и да се стигне до консенсус. Това заяви професор Нако Стефанов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп се срещнаха преди 2 седмици, през миналия четвъртък проведоха и телефонен разговор. Япония е известна като най-верен съюзник на САЩ в зоната на Азия. Тя е и сериозен досега партньор на Иран".

Около 40% от нефта за Япония идваше от Иран. Във връзка със санкциите това приключи, което говори, че също има затруднения, тъй като се вдига себестойността. Япония е заинтересована да се започне някакъв разговор и да бъде посредник между САЩ и Иран. Предполага се, че има някакво съгласуване. Въпросът е до каква степен САЩ и Иран са склонни на отстъпки.

"Германският външен министър Хайко Маас също направи посещение в Техеран, за да се убеди Иран да продължи да спазва ангажиментите по споразумението. Много страни са разтревожени от излизан на Иран от ядрената сделка".