Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще предпази ли данъкът GAFA новите стартъп компании?

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, Бизнес старт, 12.06.2019

10:06 | 12 юни 2019
Обновен: 15:10 | 2 юни 2020
Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталният данък, известен като GAFA, цели да удари четирите големи гиганта в посока по-висока данъчна тежест за тях. Това е една от мерките, които френският президент Еманюел Макрон цели да въведе още от началото на 2018 г. Виждаме положително развитие в тази посока, въпреки че в Европа все още имаме двуполюсно разделение по темата. От една страна, са държави като Великобритания, Франция, Италия, Испания, Австрия, които плануват да въведат тази мярка за своята територия. От друга страна, са държавите с ниските данъчни ставки. Със сигурност целта е да се предпазят новите стартъп компании, които прохождат на европейския пазар. Това коментира Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Поптанасова.

"Спрягат се дати през 2020 г. Ставката би трябвало да бъде 3% върху годишните доходи на гигантите. Ще се засегнат обаче компании като Spotify. Цели се под този данък да попадат компании, които генерират над 750 млн. долара годишна печалба. Франция предивжда, че с въвеждането на този данък би трябвало да прибера в хазната си около 500 млн. долара за една година".

Засегна се темата за криптовалутите и липсата на достатъчно регулация, както за използването на криптовалутите в криминалните среди, посочи Тулев.

Ясно е, че има монопол от страна на гигантите, подчерта експертът. Американските компании имат много по-широко представяне по света, напомни още той.