Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са наложителните промени за модернизация на училищната среда у нас?

Доцент Тодор Ялъмов, Образование за бъдеще, Бизнес старт, 12.06.2019

08:45 | 12 юни 2019
Тодор Ялъмов, Образование за бъдеще. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Ялъмов, Образование за бъдеще. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отделни кабинети по химия, биология, физика; наличие на единични чинове; г-образни стаи; мека мебел в класните стаи. Който е изработил проекта с тези предложения в наредбата за физическа среда на информационно и библиотечно осигуряване на детски градини, училища и центрове за личностна подкрепа, трябва да бъде поздравен. Но приложимостта на практика изглежда много нереалистична. Необходимо е значително финансиране, което ме съмнява, че можем да отделим. Като стандарт за нови училище е нещо, което трябва да бъде адмирирано. Това коментира доцент Тодор Ялъмов, Образование за бъдеще, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Може да се преконфигурират класните стаи дори със съществуващите двойни чинове, изтъкна доцент Ялъмов. "В момента много директори се страхуват, че разместването на чиновете ще им донесе някаква санкция. Но те и в момента могат да се реорганизират. Г-образните класни стаи не са чак толкова задължителни - това е свързано със средства и архитектурни планове. Много по-важно е да се осигурят компютри на всички. Идеята за единния чин е как по-лесно чиновете да се разместват в стаята, а не толкова, че трябва да има самостоятелно място", уточни той.

"Кабинети на психолози, логопеди са необходимост. Има нужда от разнообразен софтуер и системи за безопасен интернет. Демографията на учителите е проблем в дългосрочен поради липсата на достатъчно млади хора, или пък ги плаши закостенялата среда, която някои от тях отказват или не могат да променят".