Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на бизнеса е в машинното обучение

Чудомир Моневски, изпълнителен директор на Plana Solutions, „Бизнес старт“, 03.06.2019 г.

10:30 | 3 юни 2019
Чудомир Моневски, изпълнителен директор на Plana Solutions, „Бизнес старт“, 03.06.2019 г.
Чудомир Моневски, изпълнителен директор на Plana Solutions, „Бизнес старт“, 03.06.2019 г.

Навършват се 150 години от появата на термина Business Intelligence (BI), което означава, че са изминали точно толкова години от революцията в бизнеса, благодарение на която вече не разчитаме единствено на нюха си, а залагаме и на статистическите данни, за да развиваме своите търговски и бизнес ниши. По този повод в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов гостува изпълнителният директор на Plana Solutions Чудомир Моневски, за да разкаже малко повече за термина - какво е миналото, настоящето и бъдещето му в света.

„Машинното обучение ще е това, което ще движи бизнеса от тук насетне“.

BI придава нужния смисъл на данните, защото те сами по себе си не носят никакви ползи, смята Моневски. По този начин човекът започва да се възползва не само от нюха, но и от своя опит.

„Business Intelligence решава проблема с подредбата и извличане на точната информация в точното време“.

Първите данни за използване на BI датират от IV век, когато църквата е започнала да води записки за своите дела и да се позовава на тях в последвалите си дейности, разказва още Чудомир Моневски.

„Появата на твърдия диск на IBM дава началото на истинското събиране на данни“.

Събирането на данни и експлоатацията им в бизнеса е въпрос на култура сред мениджърите, казва още Моневски. В България все още има компании, които използват хартиен носител или Microsoft Excel, въпреки че има по-модерни облачни технологии за тази цел.

Целия разговор за Business Intelligence може да видите по-късно във видеото.