Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Организации алармират срещу реклами на тютюневи изделия в социалните медии

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 23.05.2019

10:42 | 23 май 2019
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Повече от 100 обществени организации за здравеопазването и борбата с тютюна призовават Facebook Inc, Instagram, Twitter и Snap Inc да предприемат бързи действия за ограничаване на рекламата на тютюневите изделия на своите платформи. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В причина за исканията на организациите се превърна използването на млади личности в Instagram от производителя на цигари Philip Morris International Inc, за да продава новия си продукт за „нагряван тютюн“, наречен IQOS, коментира Попов.

Групите заявяват, че социалните медии не правят достатъчно, за да регулират „влиятелните личности” на своите платформи, които са наети от компании за насърчаване на употребата на никотинови продукти“.

Нито един закон не пречи на търговията с тютюн или електронни цигари онлайн, но фирмите за социални медии имат политика, която я ограничава, коментира главният редактор.

Здравните групи заявяват в писмото си, че използването на онлайн личности създава „вратичка“ в тези политики и позволява „огромно по обем рекламиране“ на тютюн и други никотинови продукти към младите хора“.

Според изказване пред медии на говорителката Стефани Отуей, Instagram и нейната компания майка Facebook проучват темата, „за да разберат как могат да се подобрят“, посочи Попов.

„Говорителката на Twitter Елизабет Лука пояснява, че компанията забранява „популяризирането на тютюневи изделия, аксесоари и марки в световен мащаб“, но отказва да коментира темата“.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.