Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Еврофондовете не са водещият фактор за обновяването на техниката на земеделците у нас

Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника, Бизнес старт, 23.05.2019

09:10 | 23 май 2019
Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските фондове са фактор за повишаването и обновяването на техниката у нас в земеделския сектор, но не са сред ключовите такива. Това каза Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Статистиката сочи, че от годините, в които има еврофондове в България, регистрираната нова техника расте, но ръстовете не са толкова съществени (около 30-40, до 50%)“.

В никакъв случай европейските средства не са за пренебрегване, добави Минев.

Едно стопанство трябва да може да направи бизнеса си, без да включва в калкулациите финансиране от еврофондове“.

Решението за инвестиция в техника в земеделския сектор не би трябвало да зависи от еднократни актове и „капризи“ на времето, добави Минев.

Инвестицията в нова техника е начин за оптимизиране на разходите на стопанството. Когато говорим за тях, плановете трябва да са в период от поне 5 години“.

Гостът коментира и част от иновациите в технологичния сектор. Сред тях той изтъкна автоматизирането на работата на зърнокомбайните.

Не говорим за автономна работа без оператор, а по-скоро за автоматизиране на настройките на машините в реално време. Почти всички големи производители предлагат решения в тази насока. Това може съществено да повлияе на ефективността на стопанствата“.