Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Миграцията се превърна от хуманитарен в политически проблем

Георги Киряков, политически анализатор, Бизнес старт, 17.05.2019

09:21 | 17 май 2019
Георги Киряков, политически анализатор. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria
Георги Киряков, политически анализатор. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

На миграцията от един хуманитарен проблем започна да се гледа като на политически такъв. Тази метаморфоза доведе до споровете в последните години не само относно прехвърлянето на мигранти от една страна в друга, но и до драстичен срив в доверието спрямо партии и държави в рамките на ЕС, особено в Германия. Това коментира политическият анализатор Георги Киряков в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Проблемът е в етническата и верската принадлежност на тези хора. Разумните нотки на дискусии по темата бяха преди избори. По време на избори никой не си позволява здрав разум. Миграцията е една от най-силно реактивните теми за обществата и за да спечелиш обществено доверие, влизаш в тази тема. Крайните кандидати се опитват да задоволят всички фантазии на отделни обществени групи по различните теми".

Гостът смята, че особено в източните страни винаги е имало митология по отношение на миграцията. "Най-богатите държави са най-умерени откъм антимигрантска реторика предвид и икономическата полза. Но има анклави – например турски, които са крайно неспособни да се адаптират към средата и работната етика на други държави, затова се възползват максимално от социалните им системи и формират затворени микрообщности. Много икономически уязвими държави са най-склонни да приемат мигранти", поясни още Георги Киряков.