Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Собствениците на малки ВЕИ централи планират гражданско неподчинение

Тихомир Тошев, Съюз на европейските производители на зелена енергия, Бизнес старт, 16.05.2019

11:05 | 16 май 2019
Тихомир Тошев, Съюз на европейските производители на зелена енергия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Тошев, Съюз на европейските производители на зелена енергия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Собствениците на малки ВЕИ централи у нас планират гражданско неподчинение, което ще се прояви още преди европейските избори. Протестиращите обмислят запалването на неработеща фотоволтаична централа, за да се демонстрира как "изгарят" всъщност европейските средства. Останалите протестни действия също ще продължат. Това каза  Тихомир ТошевСъюз на европейските производители на зелена енергия, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Собствениците на малки ВЕИ централи у нас настояват за спазването на Закона за енергетиката от енергийния министър Теменужка Петкова и цялото министерство, както и от Комисията за енергийно и водно регулиране в лицето на нейния председател Иван Иванов"

През 2015 г. парламентът прие промени в Закона за енергетиката, чрез които трябваше да бъдат редуцирани цените за "зелените" централи, изградени с подпомагане от национални и европейски схеми, припомни Тошев.

"Получи се така обаче, че параграф 18 от закона, който регулира измененията, се прилага към фирми, които нямат нищо общо с това финансиране, а финансираните по този начин компании сега получават незаконна високи преференциални цени на произведената от тях електроенергия".  

Ако се спазваше параграф 18 от Закона за енергетиката, щяха да бъдат постигнати 3 неща, коментира той.

"Чрез спазването на закона нямаше да бъдат провалени европейски проекти за 60 млн. евро, нямаше да бъдат изгубени над 1000 работни места със средна месечна заплата над 800 лв. и цената на електрическата енергия щеше да е много по-ниска както за населението, така и за промишлеността".

Тошев посочи, че поради незачитането на законовите регламенти и проблемът с честите промени на изкупната цена на електроенергията през последните години са фалирали около 50 малки ВЕИ централи от сдружението, което той представлява. 

"Налага се инвеститорите да прекратят своята дейност и да продадат активите си на безценица. Най-лошото е, че се закриват работни места".