Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тръмп върви срещу собствената си политика в търговската война

Жасмина Иванова, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", „Бизнес старт“, 15.05.2019 г.

08:35 | 15 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Жасмина Иванова, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", „Бизнес старт“, 15.05.2019 г.
Жасмина Иванова, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", „Бизнес старт“, 15.05.2019 г.

Похватите на президента на САЩ Доналд Тръмп за печелене на търговската война с Китай противоречат на собствената му политика, смята портфолио мениджърът в „Експат Асет Мениджмънт“ Жасмина Иванова, коментирайки темата за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Тръмп се движи срещу собствената си политика. Той заяви в началото на своя мандат, че ще работи за смаляване на външния дълг на Щатите, а в момента дългът главоломно расте“.

На пръв поглед американският президент взема решения, водещи до сериозен просперитет на местната икономика, предприемайки крайни мерки срещу конкурентите, но решенията, които предлага водят до увеличение на външния дълг на страната. Това е противно на намеренията му в началото на неговия мандат, подчертава портфолио мениджърът.

„Китай не би си позволил прекалено ниски нива на юана, защото това би намалило покупателната способност на населението“.

Китайската страна на свой ред предприема ответни мерки във воденето на преговори, но и техните реакции не могат да стигат до крайности. Евтиният юан би имал своя положителен и отрицателен ефект, смята още Иванова.

„Технологичният сектор показа най-голям спад, защото в най-голяма степен вносът от Китай за САЩ е именно на технологични продукти. От друга страна вносът през април в Китай се увеличава, въпреки че при американските стоки той спада“.

Новите санкции между двете най-силни икономики в света се отразяват негативно на местните пазари, но засягат и всички техни партньори, включително и европейските, отбелязва Жасмина Иванова.

Какви са отраженията върху петрола и представляват ли добра валутна алтернатива криптовалутите, можете да научите от видеото.