Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Разполага ли Китай с нужните механизми за отговор срещу САЩ?

Доц. Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Бизнес старт“, 13.05.2019 г.

08:35 | 13 май 2019
Доц. Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Бизнес старт“, 13.05.2019 г.
Доц. Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Бизнес старт“, 13.05.2019 г.

Търговската война между САЩ и Китай продължава да е водещата световна тема, тъй като под заплаха е цялата световна икономика. Какви са възможните реакции на китайската страна срещу новите санкции на вноса в Щатите коментира доц. Григор Сарийски от Икономическия институт към БАН за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Има редица механизми, с които Китай може да отговори на новите санкции. Сред тях са създаване на административни спънки за редица американски компании в страната, пренасочване на китайските туристи от САЩ към други страни и продажбата на ценни книжа от външния дълг на американците“.

По отношение на вноса и износа козовете са по-скоро в ръкава на Доналд Тръмп, защото разликата е от 540 млрд. долара китайски внос в Щатите срещу 110 млрд. долара американски внос в Китай, отбелязва доц. Сарийски.

„Но увеличението на митата ще доведе и до изгода на трети страни, като Франция и Германия. Лошото е, че това ще е само краткосрочен ефект. Световната икономика няма никаква полза от търговска война между двата най-мощни пазара“.

В целия този конфликт Европа не разполага с капацитета, за да се намеси активно, тъй като е прекалено разпокъсана за изпълнението на подобна роля, казва още доцентът.

За да разберете в подробности възможните отговори на Китай срещу САЩ изгледайте видеото.