Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Акциите на Lyft претърпяха рекорден срив

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 09.05.2019

11:14 | 9 май 2019
Обновен: 22:17 | 31 май 2020
Снимка:Gabby Jones/Bloomberg

Акциите на Lyft Inc. се сринаха с близо 11% в сряда до рекордно ниско ниво, след като компанията отчете голяма тримесечна загуба, оказвайки натиск върху Uber Technologies Inc, която се подготвя да оцени първичното си публично предлагане. Това съобщи Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Lyft загуби 1,1 млрд. долара през първото тримесечие, съобщи компанията, въпреки че анализаторите приветстваха ръста на приходите ѝ. С последния спад от сряда сега книжата на компанията се търгуват с почти една трета (27%) под цената на IPO-то на 28 март, което дава на компанията пазарна капитализация от около 15 млрд. долара".

Резкият спад в цената на книжата на Lyft от дебюта му на Wall Street ще натежи на инвеститорите, които се колебаят дали да купят акции от по-големия конкурент Uber, който ще оцени своето собствено IPO в четвъртък, коментира Бойчо Попов, позовавайки се на Bloomberg.

"Uber, която като Lyft е нерентабилна, е склонна да се оцени консервативно в границите от 44 до 50 долара на акция, за да избегне повтарянето на лошото представяне на Lyft от IPO-то насам, която беше агресивно оценена на върха в своя диапазон, заяви запознат източник".