Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Очаква ли се ново отлагане по процедурата за концесия на Летище София?

Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл и бивш зам.-министър на транспорта, „Бизнес старт“, 07.05.2019 г.

09:25 | 7 май 2019
Обновен: 00:23 | 5 юни 2020
Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл и бивш.-зам министър на транспорта, „Бизнес старт“, 07.05.2019 г.

Пет големи компании са подали документи по процедурата за концесия на летище София - на пръв поглед малко на брой в сравнение с по-големия интерес за Летище Белград. Въпреки това конкуренцията е добра, защото става дума за наистина големи инвеститори, които имат годишен капацитет от десетки и дори стотици милиони пътници. Това мнение изказа бившият зам.-министър на транспорта и настоящ управляващ съдружник и председател на Съвета на директорите в "Експат Кепитъл" Никола Янков в коментар по темата с концесията на Летище София за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Трафикът през Летище София изпревари очакванията ни. Интересът на самия инвеститор е възможно най-скоро да изгради нов терминал, независимо от 10-годишния срок за това в концесията“.

Появиха се и различни изказвания, че парите от въпросната концесия ще отидат за финансиране на БДЖ, но бившия зам.-министър вижда по-скоро опит за политически PR.

„Тези средства така или иначе отиват в държавния бюджет и от там правителството само ще решава как и къде да ги вложи“.

Засегнатата финансова страна на темата повдигна и въпросът с търговската война между САЩ и Китай, където американският президент направи поредното си гръмко изказване за налагане на нови санкции току преди постигането на своеобразно примирие.

„Стратегията на Доналд Тръмп е да впечатлява гражданите на САЩ с позициите си срещу външните врагове – Китай, Русия и ЕС. В следващото десетилетие конфликтите с Китай ще са новото нормално“.

Целия разговор с Никола Янков ще можете да видите във видеото.